Let op: mogelijk lange wachttijd voor aanvraag ID en rijbewijs

Verloopt jouw paspoort, ID-kaart of rijbewijs binnenkort en moet je dit verlengen? Houd dan rekening met een langere wachttijd. De kans is aanwezig dat dit ook in jouw gemeente leidt tot een wekenlange vertraging, je doet er dus verstandig aan om je identiteitsbewijs zeer tijdig aan te vragen. Zo voorkom je dat je in de problemen komt wanneer je bewijs écht is verlopen.

Normaal gesproken heb je vaak binnen een week je nieuwe identiteitsbewijs in huis. Dat is nu dus wel anders. De afdeling Burgerzaken loopt in veel gemeentes achterstanden op. Een van de oorzaken is de registratie van vluchtelingen uit Oekraïne. Sommige gemeentes registreren nu in twee maanden tijd al zoveel mensen als ze normaal in een jaar zouden registreren. En dat vraagt uiteraard veel van de ambtenaren op de afdeling.

Ambtenaren die er op het moment lang niet altijd voldoende zijn. Het land mag dan wel weer open zijn na de coronamalaise, het aantal besmettingen is nog altijd hoog. Veel mensen zitten dus ziek thuis met het coronavirus of de griep, die momenteel ook flink huishoudt in ons land. Ook de driedaagse gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maand hebben het nodige gevraagd van de afdelingen.

Tijdig

Het is dus belangrijk om je identiteitsbewijs (zoals een paspoort, rijbewijs of ID-kaart) zeer tijdig aan te vragen. Neem contact op met jouw gemeente om te vragen naar de actuele wachttijden. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Misschien heb je binnenkort wel een vakantie in het buitenland gepland, wat zomaar in het water kan vallen wanneer je geen geldig identiteitsbewijs hebt.