Persoonlijke lening of doorlopend krediet: de verschillen

Je wilt het natuurlijk liever proberen te voorkomen, maar in sommige situaties is het toch maar prettig dat er een mogelijkheid bestaat om geld te lenen. Bijvoorbeeld via een persoonlijke lening of doorlopend krediet. In dit artikel vind je wat meer uitleg over wat beide vormen van krediet inhouden.

Persoonlijke lening

Heb je eenmalig geld nodig? Dan is de persoonlijke lening een ideale uitkomst. Je kunt hier bijvoorbeeld voor kiezen als je een nieuwe auto wil aanschaffen of als je je woning aan de wil verbouwen. In dit laatste geval kun je bovendien gebruik maken van belastingvoordeel, mits je voldoet aan bepaalde voorwaarden. De rente is dan aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Het grote voordeel van een persoonlijke lening is dat je precies weet wanneer je klaar bent met aflossen. De rente staat immers vast en je weet wat je maandelijks moet terugbetalen. Bovendien kun je dat wat is afgelost niet weer opnieuw opnemen als lening. Heb je toch een hogere persoonlijke lening nodig? Dan kun je wel een tweede lening afsluiten.

Doorlopend krediet

Waar je bij de persoonlijke lening bij het afsluiten al precies weet waar je aan toe bent, hoeft dat bij het doorlopend krediet niet zo te zijn. Het is dus een flexibeler vorm van geld lenen. Je sluit een doorlopend krediet af met een maximaal te lenen krediet. Dit hoef je niet per se volledig op te nemen, maar geeft je wel de ruimte om te lenen wanneer het echt nodig is. Wel los je maandelijks een deel van het krediet af. In tegenstelling tot bij de persoonlijke lening is dit echter wel weer opnieuw te lenen, omdat je kredietlimiet vaststaat.

De rente voor een doorlopend krediet is hoger dan die van een persoonlijke lening. Bovendien is de rente variabel, waardoor deze gedurende de looptijd nog kan wijzigen. Wil je dus zo goedkoop mogelijk lenen, dan doe je er goed aan om te kiezen voor de persoonlijke lening. Daarbij loont het om de lening zo snel mogelijk weer af te lossen. Een kortere looptijd betekent immers ook minder rente.