Smartphone aanschaffen te duur? Dit is de oplossing!

Wil je de nieuwste smartphone kopen? Trek dan maar vast je portemonnee. Je bent namelijk al gauw honderden euro’s kwijt voor een nieuw toestel. Sterker nog: zelfs oudere modellen blijven vaak duur in aanschaf. Veel mensen struinen daarom websites als Marktplaats af op zoek naar een tweedehands smartphone. Toch is dat niet de slimste manier om een smartphone te kopen voor minder geld. Daarvoor kun je namelijk beter een refurbished model kopen. Wat dat is, lees je in dit artikel.

“Refurbished” betekent letterlijk gerenoveerd. Dat is dan ook precies wat het is. Waar je via Marktplaats nog maar moet afwachten of je nieuwe aankoop naar behoren werkt, kun je daar bij een refurbished model gewoon van op aan. Een gerenoveerde telefoon wordt namelijk compleet nagekeken en gerepareerd, zodat het toestel weer als nieuw functioneert. Tweedehands met kwaliteitsgarantie, zou je kunnen zeggen.

Garantie

Maar er zijn meer voordelen aan het kopen van een refurbished smartphone. Via de normale weg zit er doorgaans geen garantie meer op het toestel. Dat is na renovatie niet het geval. Vaak krijg je weer gewoon tot twee jaar garantie. Functioneert de telefoon dus toch niet naar behoren, dan kun je je dus altijd wenden tot je garantie. Prettig, toch?

Tweede leven

Door te kiezen voor een refurbished smartphone, zorg je ervoor dat de telefoon een tweede leven krijgt. Dat is bovendien een duurzame keuze. De wereldwijde afvalberg bestaat namelijk voor een steeds groter deel uit zogeheten e-waste”: afval van elektronica. In 2016 kwam er zo’n 44 miljard kilogram aan e-waste bij en afgelopen jaar was dat al 52,2 miljard kilogram; een stijging van bijna 19%1. Smartphones hebben hier een groot aandeel in.

Gelukkig wordt het wel steeds meer mogelijk om het afval te recyclen. Daarbij worden waardevolle onderdelen zoals goud en platina uit de elektronica gehaald voor nieuw gebruik. De EU stelt dat 85% van de e-waste gerecycled moet worden, maar er is nog behoorlijk wat werk te verrichten voordat het zover is.