Waarom je beter vandaag nog je oude koelkast of vriezer vervangt

Koelkasten en vriezers hebben meestal een jarenlange staat van dienst voordat ze vaak door een defect de deur uit worden gedaan. Toch is er nóg een goede reden om de aanschaf van een nieuwe koelkast of vriezer niet al te lang uit te stellen: het stroomverbruik.

Koelkasten en vriezers verbruiken energie. Véél energie. Een koelvriescombinatie met energielabel E verbruikt jaarlijks zon 230 kWh. Het zuiniger broertje daarvan, met energielabel B, verbruikt slechts zo’n 120 kWh. Dat is bijna de helft. Veel koelkasten en vriezers van een aantal jaren oud zijn echter nog echte energieslurpers, waardoor je dus vaak veel verbruikt met je apparaten. Dat is zonde, want veel nieuwe apparaten op de markt zijn een stuk zuiniger.

Je doet met een zuinige koelkast bovendien niet alleen je eigen portemonnee een plezier. Ook het milieu help je hiermee een handje. Dubbel zoveel reden dus om je koude energieslurpers snel vaarwel te zeggen. Je kiest dus bij voorkeur een koelkast of vriezer met een (donker)groen energielabel. Dit zijn de zuinigste exemplaren. Twijfel je of je huidige koelkast of vriezer een hoog verbruik heeft? Gebruik dan eens een energiemeter om het verbruik te meten.

Amerikaanse koelkast

Voor velen is het een droom om in de keuken een Amerikaanse koelkast te hebben staan. Deze koelkast met twee deuren naast elkaar is groot en vaak erg mool, maar – je voelt ‘m misschien al aankomen – daardoor ook direct onzuinig, je kunt beter geen grote koelkast nemen, omdat je daarmee gegarandeerd een energieslurper in huis haalt. Zelfs al is het energielabel nog zo groen, de kans dat je écht zo’n duur apparaat nodig hebt is vaak niet erg groot. Overweeg dus altijd goed of de kosten opwegen tegen de baten. Misschien heb je wel genoeg aan een tafelmodel koelkast!

Tweede koelkast

Meer dan 20% van de Nederlandse huishoudens heeft meer dan één koelkast in huis. Dat betekent dus ook meer energieverbruik. Dat is zonde, want in de praktijk blijkt een tweede koelkast vaak slechts beperkt gevuld te zijn. Ons advies is dan ook om je koelwaren zo veel mogelijk in één koelkast te bewaren. In dat geval kun je namelijk misschien wel de tweede koelkast uitzetten, zodat je daarmee energie kunt besparen. Geef je een feestje, dan kun je deze natuurlijk weer even aanzetten om alle dranken te koelen. Heb je structureel de extra koelruimte nodig? Dan kun je beter overwegen om de twee koelkasten te vervangen voor één groot, energiezuinig model. Dat is in dat geval vaak goedkoper.