Auto gestolen of total loss: aanschafwaarde mogelijk terug

Wanneer je auto total loss wordt verklaard of gestolen wordt, zit er niet veel anders op dan het aanschaffen van een vervangende auto. Gelukkig keren veel autoverzekeraars een bedrag uit waarmee je de aankoop van een nieuwe wagen (gedeeltelijk) kunt bekostigen. Misschien geldt dat ook voor jouw verzekeraar. Hoeveel er wordt uitgekeerd hangt namelijk af van hoe lang geleden je de auto hebt gekocht. Is dat korter dan drie jaar geleden? Dan kun je daar misschien nog wel eens profijt van hebben.

Dit heeft alles te maken met de aanschafwaarde. De aanschafwaarde is het totale bedrag dat je betaald hebt voor de auto. Wat dit bedrag precies is, staat beschreven op de nota of het bankafschrift van de aankoop. Heb je deze niet in je bezit, dan wordt het lastig dit te bewijzen aan de verzekering. Kun je dit wel en ben je Allrisk of WA+ beperkt Casco verzekerd? Dan ontvang je mogelijk de aanschafwaarde terug.

Dagwaarde

Heb je de auto al langer dan drie jaar in je bezit? Dan zal de aanschafwaarde niet meer van toepassing zijn. Er wordt in dat geval waarschijnlijk gekeken naar de dagwaarde. Deze wordt door experts vastgesteld. In dat geval krijg je enkel uitgekeerd wat de auto vlak voor de schade of diefstal waard zou zijn geweest.

Soms komt het echter ook voor dat er gekeken wordt naar de dagwaarde bij auto’s die korter dan drie jaar geleden gekocht zijn. Dit is het geval bij een aankoopbedrag van €50.000 of meer. In dat geval ontvang je niet de aanschafwaarde, maar de dagwaarde plus 10%.

Overige voorwaarden

Het kan zijn dat verzekeraars afwijkende voorwaarden hanteren omtrent de uitkering van de aanschafwaarde. Het is raadzaam om hiervoor de polisvoorwaarden nog eens goed door te nemen, omdat het daar ongetwijfeld in zal staan, Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de auto maar maximaal een x aantal jaren oud mag zijn, of dat deze niet particulier gekocht mag zijn.