RENTEMIDDELING: OVERSTAPPEN NAAR ACTUELE HYPOTHEEKRENTE

Heb je een koopwoning met hypotheek? Dan kan het voorkomen dat de hypotheekrente hoger is dan de actuele rente. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je rentevaste periode nog loopt. In dat geval is het zinvol om te bekijken of het loont om gebruik te maken van rentemiddeling. Op die manier maak je gebruik van de actuele (lagere) rente, zonder dat je je hypotheek gaat oversluiten.

Bij rentemiddeling vraag je de huidige geldverstrekker om een nieuwe rente te hanteren voor je hypotheek. De boete voor de aanpassing van de rentevaste periode is weliswaar wat hoger dan bij oversluiten, maar deze wordt verwerkt in het nieuwe rentepercentage. Je hoeft deze dus niet in één keer te betalen. Wel betaal je meestal de administratiekosten, gemiddeld zo’n €250,-.

Niet iedere geldverstrekker biedt de mogelijkheid om rentemiddeling te gebruiken. Vaak kun je dit eenvoudig achterhalen door te kijken op de website of – indien aanwezig – in het klantportaal van de geldverstrekker. Natuurlijk kun je ook de hulp van een hypotheekadviseur inschakelen om samen met jou te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Is rentemiddeling interessant voor jou?

Rentemiddeling is dus een manier om te besparen op de maandlasten voor je hypotheek. Toch is het niet altijd even interessant om hiervoor te kiezen. Bijvoorbeeld als je de hypotheek pas kortgeleden hebt afgesloten, de rentevaste periode binnen 24 maanden ten einde komt, je een (bank)spaarhypotheek hebt of je huidige hypotheekrente al onder de 4% ligt.

Rentebemiddeling is juist wél interessant wanneer je hypotheekrente boven de 4% ligt, je rentevaste periode nog minstens twee jaar duurt of wanneer je simpelweg niet het geld hebt om een boete bij oversluiten in één keer te betalen. Daarnaast is rentemiddeling ideaal wanneer je huis onder water staat (er is dus sprake van een restschuld) of je wanneer je een aflossingsvrije hypotheek hebt.

Je betaalt nooit de actuele hypotheekrente

En dat is misschien wel een minpunt voor sommige mensen. Doordat de boete immers wordt uitgesmeerd over de volledige periode, is de nieuwe hypotheekrente die je betaalt altijd iets hoger dan de rente die op dat moment geldt voor de markt. Kies je voor rentebemiddeling om direct lagere maandlasten te hebben, dan kán het dus rendabel zijn om juist te kiezen voor het oversluiten van je hypotheek. Daar betaal je immers in één keer de boete, maar kun je nadien wel gebruik maken van de actuele rente.