Wildgroei aan ‘succesinfluencers’, maar laat je niet misleiden!

Wie op het wereldwijde web vertoeft, ziet ze ongetwijfeld regelmatig voorbijkomen: video’s en advertenties van zelfbenoemde coaches. Veel van deze vaak jonge coaches, die ook vaak ‘succesinfluencers’ worden genoemd, beweren de sleutel tot een succesvol leven in handen te hebben. Dat klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk. Maar is het dat wel? Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: misleiding ligt vaak op de loer.

Het is opvallend dat veel online coaches zelf nog erg jong zijn; vaak spreken ze over hun ruime ervaring als ondernemer en hoe ze met hun bedrijf in no-time een miljoen euro aan omzet hebben geboekt. In de praktijk blijkt dat het vaak gaat om bedrijven die zich bezighouden met dropshipping. Dit houdt in dat ze producten verkopen zonder zelf de voorraad te beheren. Vaak zijn dit producten uit China, die vanuit daar dan rechtstreeks naar de klant worden verzonden. De ondernemer rekent een ruime marge, zodat er veel winst zit op de verkochte producten.

Bedrog

Het komt echter ook geregeld voor dat de coaches zelf niet de succesvolle ondernemer zijn die ze zeggen te zijn. Zo deed het blad Quote al eens onderzoek naar één van de ‘succesinfluencers’ uit de Videoland-documentaire Snelle Jongens, met als conclusie dat er geen actieve bedrijven op zijn naam stonden en dat de riante villa van zijn moeder dienstdeed als kantoor. Als klap op de vuurpijl werd duidelijk dat hij wat jaren van zijn leeftijd had afgesnoept, om zo zijn verhaal als jonge, succesvolle ondernemer kracht bij te zetten.

Trainingen en coaching

Deze zelfbenoemde coaches weten precies hoe jij van je leven een succes kunt maken. Succes wordt in dit geval meestal uitgedrukt in geld. Over hoe je een flink kapitaal opbouwt, hebben ze dan ook een duidelijk beeld. Om te beginnen is beleggen in crypto (zoals bijvoorbeeld Bitcoin) natuurlijk key voor het snelle geld.

De grootste verandering die je moet doormaken is echter mentaal. Door je lifestyle op de schop te gooien, bereik je immers pas écht resultaat, is de boodschap. Veel coaches zweren dan ook bij het nemen van een ijsbad, veel sporten, zeer vroeg opstaan en veel lezen. Het is volgens veel van dit soort succesinfluencers belangrijk om te ontsnappen aan het systeem, of zoals ze vaak zeggen: ‘escape the Matrix’. Het idee dat velen van hen hebben is immers dat we allemaal slaaf van een systeem zijn waarbij mensen doelbewust arm en onzelfstandig gehouden worden.

Boeken

Ondanks dat de meeste van dit soort online succescoaches het doen voorkomen alsof het levenslessen uit ervaring zijn, is niets minder waar. Het merendeel van de tips die ze delen komt namelijk rechtstreeks uit boeken. Of het nou zelfhulpboeken zijn of boeken over hoe je succesvol onderneemt, het is vaak opgetekend door een ander. De coach kopieert het vaak, om er zo zelf geld aan te kunnen verdienen.

Een training of coachingstraject kan je dan ook gauw duizenden euro’s kosten. Dit terwijl je de boeken zelf vaak voor een paar tientjes kunt aanschaffen. Wees dus geen dief van je eigen portemonnee en denk goed na alvorens je geld uitgeeft aan succesinfluencers. Probeer altijd reviews te vinden van mensen die al eerder gebruik hebben gemaakt van de diensten. Kijk dan vooral niet op de website van deze persoon, want daarop worden vaak alleen de lovende reacties uitgelicht.