De voor- en nadelen van een spaardeposito

In tegenstelling tot de rente op normale spaarrekeningen is de rente op een (spaar)deposito een stuk hoger. Het klinkt dan ook erg verleidelijk om een deposito af te sluiten voor je spaargeld. Of dat inderdaad zo voordelig is, lees je in dit artikel. leder voordeel heeft immers z’n nadeel. En dat geldt óók voor een deposito.

Het grote verschil met een normale spaarrekening is dat je je spaargeld bij een deposito voor een langere tijd vastzet. Je kunt dus niet bij je geld gedurende deze termijn. Als beloning trakteert de bank je op een hogere rente die gedurende de gehele looptijd gelijk blijft. En die looptijd kan behoorlijk verschillen. Je kunt je spaargeld voor enkele maanden vastzetten maar ook twintig jaar. Hoe langer de looptijd, hoe guller de bank zal zijn met de rente.

Onzekerheid over toekomst

Omdat je een deposito vaak voor een langere periode afsluit, kan het zijn dat je persoonlijke situatie in de tussentijd flink verandert. Het is dan ook nooit verstandig om je volledige spaargeld op een deposito te zetten. Mocht je inkomen bijvoorbeeld teruglopen, dan moet je wel nog geld achter de hand hebben waar je wél direct op terug kan vallen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor wanneer bijvoorbeeld je fiets of een koelkast sneuvelt. Heb je een duidelijk beeld van de mogelijke toekomstscenario’s van jouw financiële situatie? Dan kun je de looptijd van het deposito bepalen; hoe zekerder je bent over de financiële situatie, hoe langer de looptijd kan zijn.

Is het toch nodig om het deposito eerder dan de looptijd te beëindigen? Dan zul je in de meeste gevallen een boete moeten betalen aan de bank. Afhankelijk van de bank zijn hier ook uitzonderingen op. Welke dit zijn, vind je in de voorwaarden. Vaak zijn dit zaken als echtscheiding en arbeidsongeschiktheid.

Rente

De rente op een deposito is zoals gezegd hoger dan bij een spaarrekening. Echter, doordat je je deposito en de bijbehorende rente voor een bepaalde looptijd vastzet, kan het zijn dat de rente in de markt gedurende die looptijd verandert. Het kan dus zijn dat je profiteert van een hogere rente dan in de huidige markt, maar het kan ook averechts werken: daarbij wordt de rente juist hoger in de markt, waardoor jouw vastgezette rente juist lager ligt. In dat geval loop je dus inkomsten uit rente mis.

De keuze om voor een deposito te kiezen, hangt dus onder meer af van je verwachte persoonlijke (financiële) situatie en de huidige rentestand in de markt. Of een deposito in jouw situatie verstandig is en wat de looptijd is, kun je het beste in goed overleg met een adviseur of de bank vaststellen.