Gedekt zijn voor schade aan een grafmonument? Laat het verzekeren.

Wanneer een dierbare is overleden, is het laatste wat je wil natuurlijk dat er iets met het graf gebeurt. Helaas kan ook een grafmonument schade oplopen. Dat is natuurlijk vervelend en een reparatie kan bovendien flink in de papieren lopen. Een verzekering voor grafmonumenten verzekert het graf in dat geval tegen schade en is dus zeker het overwegen waard.

Een grafmonumentenverzekering wordt zoals de naam al zegt gebruikt om een grafmonument te verzekeren. Dit kan bijvoorbeeld een grafsteen of -zerk zijn, maar ook een urn. Daarnaast wordt vaak ook schade aan accessoires op of random het monument gedekt. Daarbij kun je denken aan dingen als fotolijstjes, schermen of beelden.

Maar wat valt er precies onder de dekking? Het komt geregeld voor dat een grafmonument vernield, beklad of zelfs gestolen wordt. Ook storm en verkeerd onderhoud kunnen voor flink wat schade zorgen aan het monument. In deze situaties kun je meestal aanspraak maken op een vergoeding bij de verzekeraar. Toch wordt niet iedere vorm van schade vergoed. Schade als gevolg van slijtage, terrorisme, verzakking of constructiefouten valt vaak niet onder de verzekering.

 

Afsluiten

Vaak is de grafmonumentenverzekering niet onbeperkt af te sluiten. Veel aanbieders van deze verzekering bieden het namelijk alleen aan voor monumenten die maximaal vijf jaar oud zijn. Ook kan de looptijd langer zijn wanneer je de verzekering afsluit via een tussenpersoon in plaats van via de leverancier van het monument. Laat je dus altijd goed informeren alvorens je besluit een verzekering af te sluiten voor het grafmonument van een dierbare.