Goedkoop of goede koop: een wereld van verschil!

Word jij ook altijd zo blij als je iets spotgoedkoops op de kop weet te tikken?  Dat ene paar schoenen, die camera waarmee je van plan bent je vakanties vast te leggen, of misschien zelfs die vakantie zelf – je hebt het allemaal in dure en goedkope varianten.  Ondanks dat de lage prijs je een echt euforisch gevoel kan geven, kun je zomaar thuiskomen van een koude kermis.  Goedkoop staat immers niet altijd gelijk aan een goede koop.

In verreweg de meeste gevallen zijn goedkope producten van een lagere kwaliteit dan hun duurdere tegenhangers.  Het bekendste hedendaagse voorbeeld hiervan is de website Ali Express.  Je kunt er echt alles kopen voor een lage prijs.  Heb je ooit iets besteld via Ali Express (of vergelijkbare diensten zoals Wish), dan weet je inmiddels misschien wel dat de kwaliteit vaak te wensen over laat.  Om nog maar te zwijgen over of het product helemaal functioneert zoals je had verwacht.

 

Goedkoop is duurkoop

Dit soort voorbeelden sluiten dan ook naadloos aan bij het oude gezegde ‘goedkoop is duurkoop’.  Ondanks dat het woord duur inmiddels uit de gratie is geraakt en vervangen is door de kortere term korte duur, is de betekenis van het gezegde nog steeds actueel: als je iets heel goedkoop koopt, kost het je uiteindelijk meer geld.  Het product gaat immers niet zo lang mee door de lage kwaliteit. Dit kan natuurlijk ook het geval zijn bij producten met een hoge prijs maar de kans dat iets van een betere kwaliteit is, is dan aanzienlijk groter.

Bovendien doe je er goed aan om bepaalde aankopen goed te overwegen. Is het een aankoop waar u jarenlang intensief gebruik van zult maken, zoals een bed of bank?  Dan mag je daar wel wat voor betalen. In feite is de stelregel daarbij dus: “Lange levensduur? Dan mag het duur”!