Huizenjacht: zo pak je de onderhandeling aan

Wanneer je een huis koopt, wordt het pas écht serieus als er een openingsbod op tafel ligt. Het is dan aan de verkoper om daarop te reageren. De kans dat daarmee alles direct naar wens is van beide partijen, is klein. Daarom zal er waarschijnlijk onderhandeld moeten worden. Maar hoe sta jij sterk aan de onderhandelingstafel? En waar moet je zeker rekening mee houden?

Het eerste waar je aan denkt, is natuurlijk het onderhandelen over de prijs. Bijvoorbeeld nadat de verkoper je openingsbod heeft geweigerd. Het is dan aan jou om met een nieuw bod te komen. Onderhandelen kan daarbij erg efficiënt zijn, omdat je ook je bezwaren ter sprake kunt brengen. Misschien ben je ervan overtuigd dat de vraagprijs veel te hoog is en kun je perfect beargumenteren waarom jouw bod daarom zo gek nog niet is.

Maar onderhandelen gaat niet alleen maar over geld! Ook kan het gaan over de ontbindende voorwaarden in het koopcontract. Daarmee kun je nog onder de koop uit als later blijkt dat je de financiering niet rond krijgt. Ook valt er te onderhandelen over eventuele gebreken die gerepareerd moeten worden; misschien dat dat zelfs ertoe kan leiden dat jij meer voor het huis wilt bieden.

Tot slot kan de overdrachtsdatum nog voer voor onderhandeling zijn. De verkoper is vaak erg geïnteresseerd in wanneer het huis overgenomen kan worden. En als het dan zover is, welke spullen er dan ter overname beschikbaar zijn.

 

Situatie

Veel onderhandelingen vallen of staan bij de situatie van de verkoper. Heeft deze veel haast bij het verkopen van de woning, dan zal deze sneller akkoord gaan met jouw voorstel. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een woning al lang te koop staat of omdat de verkoper al een huis gekocht heeft en nu de lasten van twee huizen moet betalen.

Anderzijds kan de situatie van de verkoper ook in jouw nadeel werken. Bijvoorbeeld wanneer de vraagprijs al flink gezakt is en er weinig ruimte voor onderhandeling overblijft, of wanneer er juist enorm veel geïnteresseerden zijn. Soms is het niet verstandig om je in het spelletje van overbieden te mengen. Het is immers ook belangrijk dat je je eigen budget en wensen in het oog houdt.

 

Doe dit vooral!

Een verkoper wil natuurlijk het liefst snel de woning verkopen. Dat zet jou in een sterke positie. Speel daarom vooral wat ‘hard to get’: je hebt nog veel andere woningen gezien, dus jij bent niet afhankelijk van deze woning. Is de verkoper niet erg welwillend om te onderhandelen? Geef dan aan dat dit je definitieve bod is en dat je graag snel wil weten of de verkoper akkoord gaat. Zeker wanneer er weinig andere biedingen zijn, kan dit de onderhandeling uit het slob trekken. Ga je toch bieden? Dan wil het wel eens helpen om afwijkend te bieden. Geen €300.000, maar bijvoorbeeld €303,000. Dit werkt vooral psychologisch, al kan het natuurlijk wel het verschil maken tijdens het bieden.