Hypotheek afsluiten: houd jij rekening met onverwachte werkloosheid?

De hoogte van een hypotheek wordt gebaseerd op de hoogte van jouw inkomen.  Het is immers belangrijk dat de hypotheeklasten betaald kunnen worden.  De situatie kan echter drastisch veranderen wanneer je inkomen wegvalt doordat je werkloos raakt.

Heb je een arbeidsverleden opgebouwd, dan heb je recht op een WW-uitkering.  Deze uitkering duurt maximaal twee jaar, waarbij je recht hebt op 70% van je laatste loon.  De eerste twee maanden is dat  5% hoger, namelijk 75%. Je ontvangt dus slechts een deel van het inkomen waarmee mogelijk de hoogte van je hypotheek is berekend.

 

Gevolgen beperken

Uiteraard is het belangrijk om al bij het afsluiten van een hypotheek rekening te houden met een mogelijk veranderende financiële situatie. Het verliezen van je baan moet er immers niet toe leiden dat de woning verkocht moet worden vanwege de te hoge hypotheeklasten. Is de maximale hypotheek bijvoorbeeld € 400.000,- dan kan het slim zijn om toch voor een wat goedkoper huis te kiezen (bijvoorbeeld €350.000,-) als je die mogelijkheid hebt. Op die manier creëer je als het ware een extra financiële zekerheid.

Het kan bovendien verstandig zijn om een ​​woonlastenverzekering af te sluiten. Daarmee beperkt je de financiële schade die je oploopt door bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, zodat je beter in staat bent de hypotheeklasten te blijven betalen.  Natuurlijk heb je  er ook baat bij om wat spaargeld achter de hand te houden als extra buffer, mocht de situatie zich ooit voordoen dat je werkloos thuis komt te zitten.