Kerstverlichting: is het nog betaalbaar dit jaar?

Ben jij een echte kerstvierder? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk ook van plan om een kerstboom neer te zetten. Misschien versier je zelfs wel meer in of rondom je woning. Anders dan eerdere jaren drukken de energiekosten echter op de feestvreugde; is het nog wel verstandig om kerstverlichting te gebruiken wanneer de energieprijzen de pan uit rijzen?

Het slechte nieuws is dat je zelfs zonder groots uit te pakken met de kerstverlichting al enkele tientjes duurder uit zal zijn. Gelukkig is er ook goed nieuws; je kunt namelijk ook de kosten drukken. Het gebruik van duurzame ledverlichting kan immers behoorlijk schelen op de rekening

Verlicht je bijvoorbeeld een kerstboom en hang je binnen en buiten nog wat verlichting op, dan ben je met normale gloeilampjes zo’n €80 kwijt aan het einde van december. Maak je gebruik van uitsluitend ledverlichting, dan blijft de financiële schade beperkt tot zo’n €23. Pak je flink uit met je verlichting, dan zullen de kosten vanzelfsprekend hoger uitvallen.

Kostenbesparende maatregelen

Naast het gebruik van duurzame ledverlichting kun je nog meer maatregelen treffen om het verbruik en daarmee de kosten te drukken. Zo werkt veel verlichting met een transformator die zelfs energie verbruikt wanneer het licht uit staat. Door de stekker uit het stopcontact te halen, voorkom je dat het energieverbruik blijft oplopen.

Een tweede maatregel die je eenvoudig kunt nemen is het plaatsen van een timer op de stekker. Op deze manier kun je zelf aangeven wanneer je wilt dat de verlichting gaat branden en wanneer deze uit moet blijven. Het kan natuurlijk ook met de hand, maar door het te automatiseren met een timer dwing je jezelf bewust bezig te zijn met het verbruik. Want wanneer is het nou echt nodig dat de verlichting aan staat?