Maximaal lenen, maar hoeveel is maximaal?

Hoogstwaarschijnlijk is de leus ‘geld lenen kost geld’ je niet onbekend. Deze is dan ook in het leven geroepen om men te behoeden voor de gevaren van lenen. Want hoe verleidelijk het misschien klinkt, het geleende geld moet ook afgelost worden, inclusief de bijbehorende rente. Om te voorkomen dat iemand meer leent dan wat er redelijkerwijs afgelost kan worden, bepalen kredietverstrekkers de hoogte van de maximale lening.

Dat er een maximale lening wordt bepaald, is dus niet zomaar. Op basis van persoonlijke situatie wordt uitgerekend hoeveel je maandelijks zou moeten kunnen aflossen. Hiervoor wordt echter met meer rekening gehouden dan slechts je inkomen, namelijk:

  • Netto maandinkomen
  • Gezinssamenstelling
  • Koop of huurwoning
  • Maandlasten van de woning
  • Alimentatie
  • Andere leningen
  • Vaste lasten

In principe worden er door iedere kredietverstrekker dezelfde regels gehanteerd voor het berekenen van de maximale lening. Dit betekent dat op basis van bovenstaande punten de leencapaciteit per maand wordt berekend: hoeveel kan er maandelijks worden afgelost? Dit bedrag wordt vermenigvuldigd met 50. Waarom 50, zul je misschien denken? Dat heeft te maken met de bepaling dat je maandelijks 2% van je maximale lening moet kunnen aflossen. 50 maal 2% is immers 100% en dus een volledige aflossing.

 

Keuzes

Het is niet altijd de beste keuze om te gaan voor de maximale lening wanneer je geld nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld niet de volledige lening nodig om te kunnen doen waarvoor je het afsluit? Doe dat dan ook vooral niet en kies dan voor een lagere lening. Maar ook de tijd die je nodig hebt om af te lossen kan belangrijk zijn. Koop je een nieuwe dure televisie met je geleende geld? Dan is het zeer voorstelbaar dat je nog aan het aflossen bent wanneer je alweer een nieuwe tv hebt aangeschaft. De looptijd moet dus wel passen bij het leendoel!