De voor- en nadelen van extra aflossen

Nog net niet te hoeven betalen voor uw spaargeld bij de bank. Dat is de huidige situatie van het spaargeld bij meerdere banken. Veel huizenbezitters zoeken alternatieven voor meer rendement op het spaargeld, bijvoorbeeld door extra af te lossen op de hypotheek. De schuld en maandlasten dalen daardoor. Maar er zijn ook nadelen. Wilt u weten welke?

Gebruikt u een deel van het spaargeld als extra aflossing op uw hypotheekschuld dan heeft dat verschillende voordelen. De maandlasten dalen per direct omdat u minder rente en aflossing gaat betalen. Sommige hypotheken vallen door de aflossing zelfs in een lagere risicoklasse, waardoor u minder renteopslag gaat betalen.

Lagere rente

Door de aflossing daalt het risico van uw hypotheek. Zakt de verhouding hypotheek en de waarde van uw woning bijvoorbeeld onder de negentig procent, dan gaat u mogelijk ook nog eens minder hypotheekrente betalen. Daardoor krijgt u een lagere hypotheekschuld én een lagere rente.

De renteopslag geldt echter niet voor hypotheken met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). De voorwaarden en risicoklassen van deze renteopslag verschillen overigens per geldverstrekker.

Bijleenregeling

Heeft u het oog laten vallen op een ander huis en heeft u overwaarde op uw huidige woning, dan krijgt u te maken met de bijleenregeling. De overwaarde moet u gebruiken bij de aankoop of voor een verbetering van de nieuwe woning. Het is verstandig om met een gedeelte van uw overwaarde een buffer op te bouwen. Daarmee vangt u financiële tegenvallers op.

Lagere hypotheekrenteaftrek

Voordat u extra gaat aflossen of oversluit naar een hypotheek met een lagere rente: er zijn ook nadelen. De hypotheekrenteaftrek voor het belastbaar inkomen in box 1 is lager, waardoor u mogelijk meer belasting gaat betalen. De extra aflossingen kunnen ook van invloed zijn op de hoogte van uw toeslagen of voorlopige teruggave.

Minder interessant

Bij een (bank)spaarhypotheek is het minder interessant om extra af te lossen. Bij deze hypotheekvorm kunt u wel extra storten in de polis of op een bankrekening. Heeft u een (bank)spaarhypotheek vraag ons altijd om advies. Het is een uitzonderlijke situatie die we graag toelichten.

Verstandig?

Een hypotheek is maatwerk. Is extra aflossen in uw situatie wel verstandig? Neem bij twijfel of voor een goed advies contact met ons op.