ORV verpanden bij aanvraag van hypotheek, wat houdt dat in?

Wanneer je je ORV verpandt aan de hypotheekverstrekker, zal deze na je overlijden het uitgekeerde bedrag uitgekeerd krijgen door de verzekering. Zo kan het vrijgekomen geld direct gebruikt worden voor de aflossing van de hypotheekschuld die je bij de hypotheekverstrekker hebt.

Het verpanden van de overlijdensrisicoverzekering betekent dat de verzekering gelinkt wordt aan je aan te vragen nieuwe hypotheek. Op deze manier ontvangt de hypotheekverstrekker het geld van de verzekeraar zodra je overlijdt voor het einde van de looptijd van de verzekering. In het geval van verpanding is de hypotheekverstrekker doorgaans de eerste begunstigde van de overlijdensrisicoverzekering.

Verplicht

Het is niet per definitie verplicht om je ORV te verpanden. Het komt echter wel voor dat een hypotheekverstrekker dit als relevant vereiste stelt. In de hypotheekvoorwaarden valt te lezen wat de eisen zijn wat betreft het verzekerd bedrag en of het Inderdaad verplicht gesteld wordt door de hypotheekverstrekker. Houdt er overigens ook rekening mee dat je niet zomaar je verzekering kunt opzeggen of wijzigen zodra je deze verpand hebt. Hiervoor heb je toestemming nodig van de hypotheekverstrekker.

Nabestaanden

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nog een bedrag over wilt houden voor je nabestaanden. Bijvoorbeeld voor je dierbaren. Soms is niet de volledige ORV-uitkering nodig om de hypotheek af te lossen, waardoor er sowieso al een deel overblijft dat naar de nabestaanden kan gaan. Je kunt soms ook kiezen voor een gedeeltelijke verpanding