Radiatorenventilator: bespaar flink op je gasverbruik

Goed nieuws! Ook in deze tijd kun je nog altijd flink besparen op je energiekosten. Betekent dit dat je de verwarming een graadje lager moet zetten? Nee, niet per se. Heb je radiatoren in je woning, dan kan de radiatorventilator namelijk uitkomst bieden. Met dit handige hulpmiddel verwarm je een ruimte immers sneller dan wanneer je enkel de kracht van de radiator zou benutten. Hoe dat precies zit, leggen we je uit.

De radiatorventilator werkt eigenlijk erg simpel. Je bevestigt het apparaat met magneten aan de radiator. Door de warmte gaat de ventilator draaien, waardoor de warme lucht zich sneller kan verspreiden. Het resultaat is een sneller opgewarmde kamer, waardoor je dus ook minder hoeft te stoken. Bovendien kun je je cv lager zetten doordat je verwarming minder hard hoeft te werken om het gewenste doel te bereiken. Zo levert de radiatorventilator pas écht een mooie besparing op.

Radiatoren

Toegegeven, niet iedereen zal baat hebben bij de radiatorventilator. Is je woning in Heesch voorzien van moderne radiatoren en is je woning bovendien goed geïsoleerd, dan zul je relatief er weinig profijt van hebben. Anders is het bij oudere radiatoren. Daarbij kan de besparing op de gasrekening zelfs op jaarbasis oplopen tot wel 10 tot 20%.

Maak je gebruik van een warmtepomp, dan kan de radiatorventilator ook verschil maken. Dat komt doordat de temperatuur van het verwarmingswater lager ligt bij de warmtepomp, waardoor de radiator slechts een beperkte warmte kan uitstoten.

Isolatie

Isolatie is echter minstens zo belangrijk voor het besparen van energiekosten. Radiatorfolie achter de radiator kan er dan ook voor zorgen dat er minder warmte ontsnapt via de buitenmuur, zeker wanneer deze niet voldoende geïsoleerd is. De combinatie van goede isolatie en radiatorventilator kunnen een flink verschil geven op de gasrekening.