Schade tijdens sport: wat dekt je AVP bij VCN TotaalPakket?

Tijdens het beoefenen van een sport kan er wel eens wat fout gaan. Het is dus goed denkbaar dat je schade aanbrengt aan (de spullen van) een ander. Normaal gesproken wordt dit vergoed door je Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) bij VCN TotaalPakket. Bij schade die veroorzaakt wordt tijdens sport en spel ligt dit echter nét even anders. Deze schade wordt namelijk niet altijd vergoed.

Dit heeft alles te maken met verwachtingen. Wanneer je in de boksring vecht tegen een ander, kun je immers verwachten dat je een klap krijgt. Loop je daarbij schade op, dan is dat de ander dus niet aan te rekenen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor wanneer je tijdens het voetballen in het heetst van de strijd getackeld wordt, of wanneer er bijvoorbeeld met een hockeystick tegen je schenen geslagen wordt. Ook wanneer de schade met opzet (met het doel om te blesseren) wordt aangebracht, keert VCN TotaalPakket niets uit. In dit specifieke geval komt het volledig voor de rekening van de veroorzaker van de schade.

 

Toeschouwer

Anders wordt het wanneer de schade wordt toegebracht aan iemand die niet actief deelneemt aan de sport of spelactiviteit, maar alleen als toeschouwer aanwezig is. Strikt genomen weet ook diegene dan wat er mogelijkerwijs kan gebeuren. Een speler is dan ook niet verantwoordelijk voor eventuele schade bij een toeschouwer. Toch wordt er vaak wel een beroep gedaan op de AVP van die speler, zodat de toeschouwer niet met de schade blijft zitten. Desondanks is de speler niet aansprakelijk.