Stille verkoop van jouw woning? Dit betekent het!

Ben jij van plan om binnenkort jouw woning in te verkopen? Dan lijkt het voor de hand liggend dat er vroeg of laat een groot bord van de makelaar komt te staan. Toch is dat niet altijd het geval. Je kunt namelijk kiezen voor de zogeheten “stille verkoop”.

De naam geeft al redelijk goed weer wat het betekent: je verkoopt de woning zonder het aan de grote klok te hangen. Er komt in dat geval dus geen bord van de makelaar in de tuin of aan de gevel. Ook neemt de makelaar de woning niet standaard meer mee in advertenties op het internet of in de krant.

 

Waarom stille verkoop?

Ondanks dat het niet klinkt als een effectieve manier om je woning te verkopen, kiest men toch regelmatig voor deze optie. Veel woningverkopers zitten namelijk niet te wachten op bezichtigingen van mensen zonder serieuze koopintenties. Bovendien scheelt het veel nieuwsgierige aagjes die rond jouw huis lopen.

Het hoeft gelukkig niet altijd te betekenen dat iemand ergens niet op zit te wachten. Een andere reden is simpelweg dat de verkopende partij geen haast heeft om de woning te verkopen. Heb je bijvoorbeeld nog geen nieuwe woning op het oog? Dan kun je je woning

prima in de stille verkoop zetten. De kans dat je er op die manier nog een tijdje onbekommerd kunt blijven wonen, is dan een stuk groter.

Tot slot kan er tot stille verkoop worden overgegaan wanneer de verkopende partij om privacy- of veiligheidsredenen niet wil dat het overal wordt rondgebazuind.

 

Zelf bepalen

De ene stille verkoop is de andere niet. Er zijn dan ook een aantal keuzes die je zelf moet maken wanneer je je woning verkoopt. Wil je bijvoorbeeld dat de woning wél op de website van de makelaar wordt vermeld? En is dat dan inclusief foto’s, plattegrond en vraagprijs? Of is de vraagprijs enkel op aanvraag beschikbaar? Doorgaans wordt er in ieder geval niet geadverteerd, waardoor je in ieder geval geen kosten kwijt zal zijn aan reclame. Heb je eenmaal deze keuzes gemaakt, dan is de woning klaar voor de stille verkoop. Kies je er later voor om deze toch in de actieve verkoop te zetten, dan is dat uiteraard ook mogelijk.