Vlucht geannuleerd of bagage kwijt: dit kun je doen

Wanneer je met het vliegtuig op vakantie gaat, zijn er allerlei dingen die onverhoopt fout kunnen gaan op het vliegveld. Je kunt je vlucht missen door de lange wachtrijen, je bagage kan zoekraken, je loopt extreme vertraging of annulering van een vlucht op of wordt opgehouden worden bij de douane… Met de extreme drukte op de vliegvelden hebben veel mensen te maken met dit soort ongelukkige omstandigheden. Dat is natuurlijk extra zuur wanneer je veel hebt betaald voor deze vliegreis. Het is goed om te weten wat dan je rechten zijn.

Vertraagde of geannuleerde vlucht

Wanneer je vlucht meer dan drie uur vertraagd of helemaal geannuleerd is, heb je recht op een vergoeding. Daarnaast heb je ook recht op eten, drinken en de mogelijkheid om je op te frissen. Ook wordt er een overnachting vergoed wanneer de vertraging of volgende vlucht langer dan een dag duurt. Dit kan de luchtvaartmaatschappij boeken, maar dit wordt niet altijd gedaan. Als je dit besluit zelf te doen, bewaar dan goed de bonnetjes. Zo kun je die later declareren bij de maatschappij of ASR vh Europese Verzekeringen. Bij uitzonderingen zoals terroristische aanvallen, noodweer of een staking gelden deze regels echter niet.

Lange wachtrijen

Wanneer je je vlucht mist door een te lange wachtrij, dan is dat natuurlijk enorm balen. Zeker omdat dit helaas niet wordt vergoed door zowel de luchtvaartmaatschappij als je reis- en annuleringsverzekering bij ASR vh Europese Verzekeringen. Dit is omdat het vliegtuig wel is vertrokken, maar zonder de opgehouden passagiers. Alleen bij een  rechtsbijstandverzekering heb je een kans op een vergoeding van de luchthaven zelf, als je duidelijk kan bewijzen dat het missen van de vlucht jou niet aan te rekenen was.

Bagage kwijt

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, raakt er regelmatig bagage kwijt Vervelend natuurlijk als je op je vakantiebestemming bent zonder je koffer! Hiervoor kan je gelukkig wel terecht bij de luchtvaartmaatschappij of ASR vh Europese Verzekeringen. Je moet dan wel even kijken wat je op hun kosten mag aanschaffen, aangezien het hierbij vaak blijft bij toiletartikelen en ondergoed. Ook moet je niet vergeten om zoveel mogelijk bonnetjes te bewaren. Wanneer je bagage echt kwijt is, kun je deze kosten melden door een formulier in te vullen bij de bagageservice van de luchthaven. Dit is erg belangrijk, anders neemt ASR vh Europese Verzekeringen de claim niet in behandeling.

Het belangrijkste wanneer je gaat vliegen is dat je een goede reisverzekering afsluit. Zo ben je voorbereid op ongewenste verrassingen op reis, zelfs wanneer je het vliegtuig nog in moet!