Voorkom lekkages: maak je dakgoot schoon

Het is weer herfst, dus de bladeren vallen weer van de bomen. Zorg er daarom voor dat je je dakgoot regelmatig checkt en schoonmaakt om lekkages te voorkomen. Het is immers misschien niet de leukste klus, maar wel een belangrijke.

Maak ten minste jaarlijks, of in een ideale situatie iedere zes maanden, de dakgoot vrij van bladeren en takken. Natuurlijk zul je daar meer last van hebben wanneer je woning tussen veel bomen staat. Reinig je dakgoot daarom aan het begin van de lente en/of aan het einde van de herfst.

Ondanks dat het niet de leukste klus is, duurt het normaal gesproken niet lang om een dakgoot schoon te maken. Met een goede voorbereiding is het al in een paar minuten gedaan. Het is belangrijk om in de gaten te houden wat de weersverwachting is, omdat te veel wind gevaarlijk kan zijn wanneer je op een ladder staat. Bovendien draag je het liefst dikke tuinhandschoenen, zodat je je niet kunt snijden aan de eventuele scherpe randjes van de dakgoot.

 

Regenpijp schoonmaken

Lastiger wordt het wanneer je je regenpijp gaat schoonmaken, want ook die hoort erbij. Het grote nadeel is dat je er minder makkelijk bij kunt. Vaak wordt er voor het schoonmaken van de regenpijp een ijzerdraad of doorsteekveer gebruikt om het vuil weer naar boven te trekken of indien mogelijk naar beneden door de duwen. Een andere – meer tijdrovende – mogelijkheid is het loshalen van de regenpijp om deze in verschillende delen schoonmaken.

 

Maak het jezelf makkelijker

Goed nieuws: je kunt het jezelf écht makkelijker maken. Maak bijvoorbeeld een hulpmiddel, waarmee je je dakgoot letterlijk leeg kan schrapen’. Hiervoor hoef je slechts met karton een mal te maken van de binnenkant van je dakgoot, die je vervolgens uit een hout zaagt. Wanneer je dat op het uiteinde van een bezemsteel schroeft, kun je daarmee al het vuil uit de dakgoot naar je toe trekken. Ideaal!

Een ander handig hulpmiddel is het maken van een bladvanger. Daarmee kun je voorkomen dat losse bladeren niet in je regenpijp terecht komen. Met kippengaas is deze makkelijk te maken. Ben je niet zo handig? Dan kun je ook een bladvanger of dakgootreiniger met telescoopsteel kopen bij een doe-het-zelfwinkel voor hooguit enkele tientjes.

Natuurlijk hoef je het niet per se zelf te doen. Je kunt namelijk ook gewoon een specialist inschakelen die je kan helpen bij het reinigen van je dakgoot en regenpijp