Wat als je je hypotheek (even) niet kunt betalen?

In theorie kan het lederen overkomen: het tijdelijk niet kunnen voldoen aan je betalingsverplichting voor je hypotheek. Gebeurt dit bij jouw hypotheek, dan hoeft dat niet direct te betekenen dat je je woning kwijtraakt. Een goede communicatie met de hypotheekverstrekker is echter vereist om van je achterstand geen groter probleem te maken.

Zoals gezegd hoeft het oplopen van een betalingsachterstand niet per definitie te betekenen dat je je huis gedwongen moet verkopen. Zijn de betalingsproblemen echter structureel van aard, dan zal uw hypotheekverstrekker uiteindelijk kunnen besluiten om de woning te verkopen om de hypotheek af te kunnen lossen. Dit kan gebeuren met een executieveiling waarbij de geldverstrekker het initiatief neemt, of deze kan jou als woningeigenaar vragen de woning zelf te verkopen. Dit laatste is doorgaans interessanter, omdat dit een hogere verkoopprijs oplevert.

Laten we er echter vanuit gaan dat het zover niet zal komen en dat het blijft bij een enkele gemiste betaling. In dat geval neemt de geldverstrekker vaak zelf contact met je op om te vragen wanneer ze het geld kunnen verwachten. Wil je echter een passende oplossing voor je probleem vinden, dan kan het helpen om zelf proactief je hypotheekverstrekker te informeren over de situatie. Kun je aantonen dat de problemen tijdelijk van aard zijn, dan zal er vaak een betalingsregeling getroffen kunnen worden.

In sommige gevallen kan de hypotheekverstrekker ook met je kijken naar een andere hypotheekvorm die beter bij de situatie past. Daardoor betaal je bijvoorbeeld lagere maandlasten, waardoor het probleem beperkt blijft of zelfs opgelost kan worden. Of dit gaat, weet de hypotheekadviseur je ongetwijfeld te vertellen.