Wintersport in Italië: AVP verplicht

Ben jij van plan om op wintersport te gaan naar Italië? Dan is het belangrijk om tijdig je verzekeringen te checken. Al sinds 2022 is het namelijk verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) te hebben. Kun je dit niet aantonen of heb je dit niet, dan kan dit uitlopen op een grote domper op de sneeuwpret. Dat wil je natuurlijk graag voorkomen.

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is niet altijd verplicht wanneer je gaat skiën of snowboarden. Dit geldt wel in Italië. Daar is het namelijk verplicht om een goede AVP af te sluiten, waarbij je ook gedekt bent voor ongelukken op de piste.

Word je gecontroleerd op de piste en kun je niet aantonen juist verzekerd te zijn, dan kan dit niet alleen een forse boete van tot wel €150 opleveren, maar ook loop je de kans dat je skipas wordt ingenomen. Het is dan niet meer toegestaan je al skiënd op de piste te begeven. Het is ook mogelijk om in het skigebied een verzekering af te sluiten, maar het is raadzaam om dit al voor vertrek goed geregeld te hebben.

Aangezien je een AVP hebt afgesloten, is het slim om de polisvoorwaarden te downloaden en – geprint of digitaal – voor handen te hebben voor het geval erom gevraagd wordt. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan wanneer je (bijna) op de lange latten staat.