Word je echt weggestuurd bij je zorgverzekeraar als je niet betaald?

Wanneer je je premie van je zorgverzekering bij je verzekeraar niet betaalt, kan dat natuurlijk niet zonder gevolgen blijven. Vaak wordt gezegd dat de verzekeraar je polis kan stopzetten, maar is dat ook echt zo? Nee, gelukkig niet. Wel heeft het voor wanbetalers veel andere consequenties, waar je ook niet mee te maken wil krijgen. Welke dit zijn, lees je in dit artikel.

Je wordt hoogstwaarschijnlijk dus niet de laan uit gestuurd wanneer je als klant van je zorgverzekeraar je premie niet betaalt. Dat heeft ermee te maken dat iedere Nederlander verplicht is om ten minste een basiszorgverzekering te hebben. Wanneer je je premie niet betaalt, moet je dus altijd je basisverzekering blijven behouden. Een aanvullende verzekering kan echter wel stopgezet worden, omdat deze niet verplicht is.

 

CAK

Het kan natuurlijk de beste overkomen: je vergeet de premie tijdig te betalen, of je saldo is nét niet toereikend. Gelukkig zul je niet direct gestraft worden hiervoor. Je ontvangt eerst betalingsherinneringen, met een mogelijkheid om een betalingsregeling te treffen met je verzekeraar. Is dit zonder resultaat en heb je gedurende een periode van zes maanden niet betaald, dan word je geregistreerd als wanbetaler bij het CAK, een instantie die zich bezighoudt met de wettelijke en administratieve zorgtaken.

 

Betalen

In dat geval gaat het CAK achter het geld aan. Je betaalt bovendien de premie die nog open staat aan het CAK. Deze premie zal bovendien hoger zijn dan de premie die je zorgverzekeraar rekent. Dit heeft ermee te maken dat je bij het CAK een bestuursrechtelijke premie betaalt. In 2022 is deze vastgesteld op €152,20 per persoon per maand. Dit terwijl de gemiddelde zorgpremie dit jaar €128,06 per persoon per maand is. Een flink verschil dus. Voor mensen met een bijstandsuitkering kan het zijn dat er in zo’n situatie geen bestuursrechtelijke premie betaald moet worden. Dit zou je mogelijk met de gemeente kunnen kortsluiten.

Het CAK kan er op een aantal manieren voor zorgen dat jij de achterstand inhaalt. Dit kan via het inhouden van loon, uitkering of pensioen. Anderzijds kan het ook zijn dat er gebruik wordt gemaakt van acceptgiro of het automatisch inhouden van de zorgtoeslag. Pas wanneer je de betalingsachterstand volledig hebt weggewerkt, kun je weer de normale premie gaan betalen bij je zorgverzekeraar. Je hebt dan niets meer te maken met het CAK. Wel kan het dan zo zijn dat je aanvullende verzekeringen opnieuw moet aanvragen.