Zelf een advocaat kiezen voor rechtsbijstand, hoe zit dat?

Wanneer je verzekerd bent voor rechtsbijstand, heb je – zoals de naam al doet vermoeden – recht op juridische bijstand wanneer je een conflict hebt waar een rechter over moet oordelen. Je hebt dus recht op een advocaat. De wet VAK treedt dan in werking. VAK staat voor vrije advocaatkeuze. Het staat je dus vrij om zelf je advocaat te kiezen, ook wanneer de verzekeraar zelf bijvoorbeeld al advocaten in dienst heeft. Toch is het soms verstandiger om niet voor een zelfgekozen advocaat te gaan. Wij vertellen je waarom.

Geen tijd of zin om het hele artikel te lezen? Onderaan vind je een samenvatting in een paar zinnen!

De meeste rechtsbijstandsverzekeraars zullen eigen advocaten in dienst hebben. Kies je ervoor om een eigen advocaat in te schakelen, dan zal dit dan ook veel extra kosten opleveren voor de verzekeraar. Heeft de verzekeraar geen contract met jouw gekozen advocaat, dan zullen er ook geen onderlinge prijsafspraken gemaakt zijn. In dat geval zal de verzekeraar in sommige zaken waarschijnlijk een maximum stellen aan de vergoeding voor rechtsbijstand. Gaan de kosten over deze grens heen, dan zul je zelf de rest moeten betalen. Wil je het maximum verhogen, dan staat daar een hogere premie tegenover.

Specialistisch

Een belangrijke reden waarom veel mensen voor een eigen advocaat kiezen, is omdat ze denken dat deze beter is dan de juridische medewerkers van de verzekeraar. Dat hoeft echter zeker niet zo te zijn. Het kan namelijk ook een groot voordeel zijn om een advocaat te laten toewijzen door de verzekeraar. Er wordt immers goed gekeken naar jouw specifieke casus en op basis daarvan zal er iemand met specialistische ervaring op dat gebied worden toegewezen. De advocaat die je krijgt, zal dus veel vaker een soortgelijke zaak hebben behandeld!

In het kort

Als je juridische bijstand nodig hebt, mag je zelf een advocaat kiezen. Toch is dat niet altijd de slimste keuze, omdat een verzekeraar veel gespecialiseerde advocaten onder contract heeft en een zelfgekozen advocaat niet altijd prijsafspraken met de verzekeraar gemaakt heeft. Daardoor kan het zijn dat de vergoeding niet de volledige juridische bijstand dekt.