Zo blijft jouw wasmachine schoon (en verleng je de levensduur!)

Heb je net alle shirts gewassen, ruikt het alsnog muf. Dat kan alles te maken hebben met de staat van je wasmachine. De kans is dan namelijk groot dat deze al een tijdje niet grondig is schoongemaakt. Bovendien gaat, een goed onderhouden wasmachine veel langer mee, waardoor je dus ook nog kosten bespaart. In dit artikel lees je hoe je je wasmachine écht goed onder handen neemt, zodat jouw shirts weer gaan ruiken naar spreekwoordelijke viooltjes!

Dat je geregeld je wasmachine moet laten draaien op een hoge temperatuur, is je misschien wel bekend. Eén of twee keer per maand, om precies te zijn. Door regelmatig heet te wassen, kun je namelijk voorkomen dat bacteriën gaan groeien in je wasmachine en daarmee schimmelvorming en nare geurtjes tegengaan. Wel zo fris natuurlijk! De vuistregel hiervoor is dat de temperatuur dan minimaal 60 graden moet zijn. Op deze temperatuur kun je bijvoorbeeld al prima je ondergoed en beddengoed wassen. Wil je het helemaal goed aanpakken, was dan ook af en toe op 90 graden. Dit kun je doen met handdoeken, theedoeken en vaatdoekjes.

Dit neemt natuurlijk niet weg dat je andere kleding het beste op lage temperaturen wast: 30 tot 40 graden. Niet alleen is dit beter voor je kleding, maar ook voor het milieu. En ook niet onbelangrijk: wassen op hoge temperaturen kost aanzienlijk meer! Toch is het zo nu en dan nodig om de levensduur van je machine te verlengen.

 

Ontkalken

Wil je je wasmachine ontkalken- en geloof me: dat moet je willen! Dan doe je dat het liefst minimaal halfjaarlijks op een temperatuur van minimaal 90 graden. In tegenstelling tot wat we hierboven hebben geschreven, doe je dit in een lege wasmachine. Je gooit een flinke scheut natuur- of schoonmaakazijn in het wasmiddelbakje. Dit zorgt ervoor dat kalkaanslag verdwijnt. En mochten er nog altijd bacteriën, zeepresten en nare geurtjes zijn achtergebleven na de vorige stap? Dan is de kans groot dat deze nu dan toch echt verdwijnen.

 

Filter

Wanneer heb jij voor het laatst de filter van je wasmachine gereinigd? Lang geleden? Dan ben je zeker niet de enige. Toch zou je dit toch echt een paar keer per jaar (bij voorkeur zelfs maandelijks) moeten doen om verstopping van de filter te voorkomen. Een verstopte filter betekent immers ook dat het waswater niet goed weggespoeld kan worden, waardoor je wasgoed langer in contact blijft met het vieze water. Een schone filter verkleint bovendien de kans op storingen en lekkages, waardoor je wasmachine langer zal overleven.

Maar hoe doe je dat nou, dat schoonmaken van een filter? Eigenlijk is het heel eenvoudig, Waarschijnlijk zit er aan de rechteronderzijde van de voorkant van je wasmachine een klepje. Dit is waar je de filter kunt vinden. Achter dit klepje zit een draaidop. Maar let op: zorg ervoor dat je een handdoek en eventueel een bakje paraat hebt. Als je eenmaal de dop hebt opengedraaid zal er waarschijnlijk water uit lopen. In de filteropening kan een hoop vuil zijn opgehoopt, maar ook haarspeldjes, muntjes of zelfs pennen. Het is belangrijk om dit allemaal te verwijderen. Kan achter in de opening het wieltje draaien, dan kan het water goed worden afgevoerd tijdens een wasbeurt.

 

Overige tips voor een schone wasmachine

  • Ben je klaar met wassen? Laat dan het deurtje en het bakje voor het wasmiddel een beetje open staan. Op deze manier voorkom je dat er bacteriën gaan groeien. Wil je het nóg beter aanpakken? Maak dan de deur en het bakje droog na iedere wasbeurt.
  • Zorg voor een schoon wasmiddelbakje. Deze kan na verloop van tijd namelijk veel zeepresten en bacteriën bevatten. Doordat je daar telkens nieuw wasmiddel ingooit, komt deze viezigheid ook weer bij je was. Op die manier wordt het knap lastig om je was écht goed schoon te krijgen natuurlijk.
  • Gebruik niet meer wasmiddel dan nodig is. Het is niet alleen beter voor de portemonnee om je wasmiddel goed af te meten, maar het zorgt er ook voor dat de hoeveelheid zeepresten beperkt blijft. Wist je trouwens dat je zeepresten voorkomt met poederwasmiddel dan met vloeibaar wasmiddel?
  • Maak de rubberen randen van je deuropening goed schoon. Op deze plek hoopt vuil zich op, inclusief ‘vetluis’. Dit zijn geen echte luizen, maar een vettig goedje waar bacteriën goed op gedijen. Het gevolg daarvan zijn donkere vlekken op het wasgoed en een vieze geur.