Zonnepanelen: hoeveel zin heeft het om ze schoon te maken?

Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld: zonnepanelen. Misschien liggen ze zelfs op jouw dak. Maar met zonnepanelen rijst ook de vraag hoe deze onderhouden moeten worden. En nog specifieker: hoe zit het met de schoonmaak ervan? De meningen zijn namelijk sterk verdeeld als het gaat over de (on)zin van het schoonmaken van zonnepanelen. Misschien dat jij na het lezen van dit artikel ook beter weet waar jij voorstander van bent.

Doordat zonnepanelen altijd in de open lucht op je dak liggen, komen ze in aanmerking met vuil in verschillende soorten en maten. Van aanslag die veroorzaakt wordt door bomen tot zand en vogelpoep. Dat is niet alleen minder mooi, maar het levert ook een rendementsverlies op van tot wel tien procent. Zonde, want dat rendement is waarschijnlijk precies de reden waarom je ooit voor zonnepanelen hebt gekozen. Helaas is regen vaak niet voldoende om het vuil van de panelen te krijgen; zeker vogelpoep kan behoorlijk hardnekkig zijn en zelfs schade toebrengen aan de panelen.

 

Schoonmaken dus! Of toch niet?

Laten we meteen duidelijk maken dat het schoonmaken van de zonnepanelen in principe altijd goed is om te doen. Je kunt dit in theorie zelf doen (meer daarover verderop in dit artikel) of het laten doen door professionals. Het schoonmaakdilemma zit ‘m echter vooral in het feit dat beide opties je waarschijnlijk behoorlijk wat geld gaan kosten. Voor het reinigen van zonnepanelen is namelijk ook osmosewater nodig, oftewel water zonder kalk.

Daardoor kun je je afvragen of de schoonmaakkosten nog wel opwegen tegen het teruggewonnen rendement van de zonnepanelen. Veel energieleveranciers adviseren dan ook om ze niet te reinigen of slechts eens in de twee jaar (of meer). Hoe langer je wacht, hoe groter de kans is dat de kosten lager zijn dan de baten.

 

Toch zelf de zonnepanelen schoonmaken?

Steek je toch het liefst zelf de handen uit de mouwen en laat je je niet weerhouden door de kosten voor de schoonmaak? Dan kun je het beste je zonnepanelen schoonmaken in het voorjaar. Tussen april en oktober wordt meestal de meeste energie opgewekt, dus dan kun je optimaal profiteren van je schone zonnepanelen. Zorg er overigens wel voor dat je de schoonmaak niet plant op een warme en zonnige dag. De zonnepanelen zullen daardoor te warm zijn en kunnen barsten als je er dan opeens water overheen gooit!

Verder is het voor de schoonmaak belangrijk om goede spullen te gebruiken. Zoals gezegd mag het water geen kalk bevatten, anders ben je snel weer terug bij af door de kalkresten die achterblijven op je panelen. Je moet dus osmosewater aanschaffen. Dit is bovendien ook het enige waarmee je de panelen reinigt schoonmaakmiddelen zijn écht uit den boze, omdat deze de zonnepanelen ernstig kunnen aantasten. Maak tot slot gebruik van een zachte spons of doek om de zonnepanelen te schrobben. Doe dit met beleid: je wil namelijk geen krassen of andere beschadigingen veroorzaken. Een hogedrukspuit is in ieder geval écht een no go.